Er du afhængig af sukker? (lydfilen ligger nederst i indlægget).
Har du et naturligt forhold til sukker? Hvad er et naturligt forhold til sukker?
Spiser du slik hver dag? Har du altid en pose liggende i skrivebordsskuffen på arbejde.
Er du nødt til at have slik i huset? Hvis ikke du har det, oplever du så at du trodser vejr, vind og tidspunkt på dagen for at skaffe det slik, du bare må have?
Oplever du selv, at det virker som om du er afhængig af det irriterende sukker? Kan man overhovedet blive afhængig. Ja det diskuteres meget blandt de kloge hoveder.
Sukker, narkotika og nikotin påvirker hjernens belønningssystem på samme måde. Når vi indtager stoffet, får vi som kvittering et skud dopamin. Dopamin giver os en øjeblikkelig følelse af tilfredshed. Og hvem vil ikke gerne opleve tilfredshed.
Hjernen styrer vores trang til sukker.
Hjernen kan kun lagre meget lidt energi og den har brug for konstante forsyninger af dens favoritenergi sukker. Derfor vil den dig hele tiden tilskynde dig til at fylde blodet op med sukker. Sukker er hurtigt energi, som ikke kræver nogen særlig behandling, før det går i blodet og hjernen kan bruge det.
Jeg så en fjernsynsudsendelse, hvor man havde ladet en person faste i 15 timer, hvorefter man scannede hendes hjerne. Hjernen lyste op som et juletræ, når personen efter de mange timers faste bliver vist billeder af sukkerholdige ting. Almindelig mad gav ikke samme reaktion.
Det vil sige, at hjernen sender kraftige signaler til dig, hvis den oplever at der er fare for blodsukkerniveauet er ved at være lavt.
Derfor kan en del af din plan mod sukkerafhængighed være øget opmærksomhed på dit blodsukker. Protein (kylling, fisk, mælkeprodukter, bønner, æg kød) og fiberrige grøntsager og grovkorn er vigtige dele af en blodsukkerstabil kost. Undgå de kulhydrater der går hurtigt ind og ud af blodet, så som hvide ris, hvidt brød, kiks, kager, slik, alm. pasta o.l..
Vanerne bestemmer også vores trang.
Det kan også dreje sig om vane. Du har måske vænnet dig til, at du skal have noget sødt efter aftensmaden. Når du sætter dig i sofaen foran fjernsynet, så skal du have noget kage. Om eftermiddagen på arbejdet skal du have noget slik, for at holde ud til fyraften. Film og guf hører sammen. Søndag og morgenkager er tradition. Når du kører bil, må du have en chokoladebar. Kaffe kan ikke nydes uden noget sødt. Cafébesøg med veninden hører sammen med et stykke chokolade eller en muffin. Sødt kan hjælpe på situationer som er uønskede.
Når du har gjort det tilstrækkeligt tit, så bliver det en ren refleks, som du ikke tænker over. Det er bare blevet sådan, at det søde og visse situationer hører sammen.
Første skridt til at bryde disse vaner er, at blive opmærksom på dem. Næste skridt er at skille vanerne ad. Hvis kaffe og sødt hører sammen, så drik te i en periode. Hvis fjernsyn og slik er forbundet, så læs en bog/hør en lydbog om aftenen. Hvis sødt efter maden er nødvendigt, så børst tænder efter maden, eller gå en tur. Tænk anderledes om en uønsket situation.
Er kunstigt sukker en mulighed i afvænningen?
Mange eksperter tilråder kunstigt sukker som en erstatning for sukkerforbruget. Jeg tror, at det bare er med til, at opretholde vores smag for det meget søde. Mange af mine kunder, har ønsket at droppe sukkeret. Og det er min erfaring, at hvis de stille og roligt reducerer mængden af sukker, så når de til sidst dertil, hvor de slet ikke bryder sig om noget, der er for sødt. Simpelthen fordi deres smagsløg har ændret sig.
Faktisk oplever mange, at hvis de ved en fejltagelse kommer til at tage en kop kaffe med sukker, så smager det afskyeligt, fordi de har vænnet sig til noget helt andet.
Held og lykke med at tæmme din søde tand. Skriv til mig hvis jeg kan hjælpe dig.
Hør lydfilen her: Er du afhængig af sukker?